01 Mayıs 2006

KADINBUDU KÖFTE...

Bir zamanlar 'Mein balıkçısı' diye, talihi ile meşhur bir adam varmış. Mein kıyılarında balık pek az tutulduğu halde bu adam ne zaman balığa çıksa boş dönmez, sepetler dolusu balıkla gelirmiş.
Adam bu yüzden para kazanırken talihi de dillere destan olmuş. O kadar ki birinin fazla talihli olduğunu anlatmak için' Mein balıkçısı gibi talihli' demek adet haline gelmiş.
Günün birinde balıkçı ölmüş. Cenaze için evine gelenler, Mein balıkçısı'nın evinde balık ve su üzerine zengin bir kütüphane olduğunu hayretle görmüşler; adamın balık avından neden boş dönmediğini o zaman anlamışlar.
"Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek.
Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarladığın.
Ama düşünüyorsan yüzyıl ötesini, halkı eğit o zaman.
Bir kez tohum ekersen bir kez ürün alırsın.
Yüz kez olur bu ürün , eğitirsen milleti.
Birisine bir balık verirsen, doyar bir defalık.
Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca."Kuan-Tzu

Minik bir hikaye ile merhaba demek istedim bu gün sevgili dostlar!
Tariflerimi minik hikeye ve özlü sözlerle süslemek hoşuma gidiyor arkadaşlar umarım sıkmıyorumdur sizleri...
Balıkesir'den sevgili arkadaşım Gönül ve tabiki de siz değerli blok dostalarım için kadınbudu köfte tarifim;



Malzemeler :
500 gr. yağsız kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
8 dal maydanoz
3 yumurta
biraz un
kızartmak için mısırözü ya da ayçiçek yağı

Yapılışı :
Kıymayı ikiye ayır. Bir parçasını on dakika hafif ateşte pembeleştir. Pirinci haşla, süz. Soğanı rendele. Maydanozu ince ince kıy. Çiğ kıyma, pembeleştirdiğin kıyma, pirinç, soğan, maydanoz, tuz ve karabiberi ilave et ve yoğur, ceviz büyüklüğünde eline al köfte şekline getir. 3 yumurtayı telle az çırp, biraz tuz ilave et, köfteleri önce una sonra yumurtaya batır, kızgın salat yağında kızart.
Sanırım yanına patates veya semizotu salatası da yaparsanız çok güzel olur diye düşünüyorum arkadaşlar...
Afiyet olsun...